Thema: "Supermegagoed"

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 16:23

Een interessant thema: Supermegagoed. Het gaat over de vraag: mag jij groots en krachtig zijn? Vaak vergelijken wij onszelf met de ander, met als gevolg dat we onszelf onder of boven een ander plaatsen.

Wanneer wij niet in onszelf geloven, varen wij vaak mee op de mening en het gedrag van de ander, wij plaatsen de ander boven onszelf. Wij doen wat hoort of komen niet tot handelen, dit is de volger in ons. Ook kan het zijn dat we doen alsof we in onszelf geloven. We luisteren niet echt, we staan niet meer open voor de waarheid van een ander of we plaatsen onszelf op een voetstuk, ook wel de egoïst in ons.

Bij beide situaties geloven wij niet in onszelf en laten wij onze eigen unieke kwaliteiten niet zien. Toch horen beide gedragingen bij ons allemaal.

Bij het thema Supermegagoed mag je ontdekken dat er naast het gedrag van de volger en de egoïst ook een held in jou aanwezig is, met je eigen ‘superkrachten’. De held in jou durft zijn eigenheid en kwaliteiten te laten zien, zonder schaamte.

Je hebt het recht om groots en krachtig te zijn.

De kinderen weten al precies wat er gebeuren gaat, wij gaan aan de slag met de boom met de gele vruchten en starten met het lezen van het bijbehorende verhaal. Het is zo fijn om te zien dat kinderen altijd helemaal tot rust komen zodra wij het boek samen aan het lezen zijn. Het voelt alsof ze de tekst voelen en begrijpen.

Vervolgens gaan wij met elkaar in gesprek. Vragen als:

“Ben je trots op jezelf?”; “Waar ben je trots op?”; “Hoe zie jij eruit als superheld”; “Welke superkrachten heb jij?” en “Wat is en doet een superheld?” worden vaak aan elkaar gesteld.

Vaak hebben wij het in de gesprekken over moedig zijn, wat is dat nu precies en kunnen superhelden ook bang zijn? Dat is een vraag die ik bijna in alle gesprekken met de kinderen voorbij hoor komen. We ontdekken dat je door dingen te doen, ondanks dat je het soms wat spannend vindt, je kan uitvinden of je iets leuk vindt of niet. Vaak hebben wij het ook over kwetsbaarheid. Bied een held zijn excuses aan wanneer hij iets heeft gedaan wat niet handig is? Ben je nog een held zodra je bang of verdrietig bent? Vaak komen we tot de conclusie dat een held zijn excuses aanbiedt en bang en verdrietig mag zijn. Kinderen geven ook heel eerlijk aan dat het maken van excuses soms nog best een beetje lastig is.

Wij ontdekken hoe we het vuur in onszelf kunnen laten branden en ervaren het effect hiervan op ons eigen stemgeluid, onze houding en de manier waarop de ander op ons reageert.

En uiteindelijk tekenen wij onszelf als superheld en hebben het over onze eigen superkrachten. Zo bijzonder mooi om te ervaren hoe ieder kind zichzelf als held ziet. Zo vertelt het ene kind dat hij de Iron Man is waardoor hij bij het inslapen niet bang hoeft te zijn voor inbrekers. Een ander geeft aan dat hij een magische hand heeft en hij met deze hand piano speelt om zichzelf en de ander blij te maken.

Wanneer we weer als een echte held durven te geloven in onszelf, kan je zoveel moois de wereld in brengen, namelijk jou unieke superkracht.

Hoe zit het bij jou? Wat is jou superkracht? En durf jij deze zonder schaamte te laten zien?

Ik nodig je uit om je kwaliteiten te (her)ontdekken en te laten zien. Want al onze kwaliteiten samen zorgen voor zoveel nieuwe mogelijkheden en kansen, kansen die we nu nog niet voor mogelijk houden. 

Wij zetten onze reis voort, de volgende keer ontmoeten wij de groene boom met het thema: Liefde. Tot snel.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.