7 tips om je rootchakra in balans te brengen.

Gepubliceerd op 28 november 2024 om 12:11

Je eerste chakra, ook wel je root chakra genoemd, is hét fundament voor jou menszijn. Het bolletje klei dat het potlood stevig doet staan, lees hier meer over je eerste chakra. Balans in het eerste chakra maakt dat jij stevig staat met al het moois en minder moois dat jij bent en dat ongeacht de situatie. Je voelt je veilig en vertrouwt, neemt je verantwoordelijkheid en zorgt goed voor jezelf en je lichaam. Jouw lichaam is jouw raadgever, jij kan aan je lichaam en gedrag ook opmerken dat jij of je kind uit balans is in het eerste chakra, lees hier meer. Een disbalans heeft een negatief effect op je gezondheid en je eigenwaarde (ben ik goed en mooi precies zoals ik ben?). Daarom is het dus zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden en stevig en met beide benen op de grond te gaan staan.

Je lichaam is dé sleutel naar meer balans in dit chakra. Mocht jij een disbalans zien in dit chakra bij je kind, dan is het belangrijk om ook eerlijk te kijken naar jou eigen relatie met dit chakra. In hoeverre sta jij zelf met beide benen stevig op de grond, ongeacht de situatie? Neem jij je verantwoordelijkheid en zorg jij goed voor je eigen lichaam?
Hieronder neem ik je mee in de 7 tips om je rootchakra bij jezelf en je kind(eren) in balans te brengen.

"Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd"

-Carl Jung

1. Voeding.
Zorg voor gezonde voeding voor jezelf en je kind(eren). Gezonde voeding zorgt ervoor dat je grond (denk aan het bolletje klei, dat je onderaan het potlood vastmaakt). Als je kind vlak voor etenstijd onrustiger wordt, dan kan gezonde voeding helpen om je kind weer te laten zakken in zijn lijf. Besef je ook dat het onderwijs zich veelal richt op het hoofd, een gezonde snack voor je kind zodra je hem ophaalt vanuit school kan zeker helpend zijn.

2. Rust en voldoende slaap.
Geef je kind en jezelf even de tijd om niks te doen. Rust geeft je lichaam de tijd om te voelen wat er gevoeld mag worden. Rust is niet altijd fijn, want juist in rust voel je de signalen van je lichaam. Je mag het gevoel erkennen en vragen wat het lichaam nodig heeft. Ook goede slaap zorgt ervoor dat je lichaam zich mag herstellen van een dag en kan opladen voor de volgende dag.

3. Aanraking.
Aanraking van je eigen lichaam zorgt er weer voor dat je bewust wordt van dat wat je lichaam voelt. Masseer je eigen voeten, klop op je benen, leg je hand op en zere plek. Ook is het belangrijk om je eigen kinderen aan te raken, dit door een aai over zijn bol, een hand op zijn schouder, een knuffel of een massage (bijvoorbeeld voor het slapen gaan).

4. De natuur.
De natuur zorgt ervoor dat je letterlijk weer met beide benen op de grond komt te staan. Beweeg en ben samen in de natuur of buiten.

5. Contact met dieren.
Contact hebben met dieren of het verzorgen van dieren, draagt ook bij aan een betere gronding en het zakken in je lijf.

6. Blote voeten.
Doe je schoenen uit en loop op sokken of blote voeten. Het zorgt ervoor dat jouw aandacht meer richting je voeten gaat.  

7. Opruimen.
Een niet opgeruimd huis of slaapkamer kan duiden op een vol hoofd. Ruim je huis op, gooi weg wat je niet meer dient. Ruim samen de slaapkamer van je kind op en maak weer ruimte.

 

Liefs, Anouk