Thema: "Wijzer dan Wijs"

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 16:38

Wijzer dan Wijs. Een thema dat gaat over de balans tussen de wijsheid van het hoofd en de wijsheid van je hart en ziel. Tegenwoordig zijn wij met name gefocust op de wijsheid vanuit het hoofd. Al van jongs af aan wordt informatie aan ons overgedragen die wij voor lief aan nemen. Wij vergeten kinderen te leren dat alle antwoorden, kennis en wijsheid in onszelf zit opgeslagen en hoe wij deze kunnen horen en vinden. Dit omdat wij dit vaak zelf ook vergeten zijn.

Door weer rust te nemen, stil te zijn en te luisteren naar de wijsheid van ons hart en onze ziel, kun je langzaamaan weer je eigen innerlijke TomTom horen en erop gaan vertrouwen.  Waardoor je nieuwsgierigheid, leergierigheid en je analytische vermogen van je brein kunt combineren met je innerlijke TomTom die jou de wegwijst. Wegen zullen ontstaan en deuren zullen zich openen, je komt op plekken en in situaties die nog mooier zijn dan je ooit met je brein had kunnen bedenken.

Ben jij bereid om de deur naar jouw innerlijke TomTom te openen?

De kinderen kijken al een tijdje uit naar deze boom. Dit is namelijk de boom van de meditatie, aldus de kinderen. Het is helemaal niet zo dat de kinderen waarmee ik werk veel mediteren, maar op een of andere manier is deze boom mysterieus of interessant voor de kinderen.

Na het lezen van het verhaal van de donkerblauwe boom, spreken wij altijd over “stil” zijn. Het is tegenwoordig best lastig om écht even stil te zijn. Je hebt snel allerlei gedachten of dingen die je wilt en moet doen. De boom met de donkerblauwe vruchten leert ons hoe belangrijk het is om soms even stil te zijn. Hierdoor kun je goed luisteren naar wat je zelf voelt en wilt en komen antwoorden als vanzelf in je hoofd. Een van de kinderen vulde zo mooi aan: “Stil zijn is fijn, maar wanneer ik te lang en te vaak stil moet zijn, werkt het niet. Want ik ga dan juist negatief denken. Ik wil graag stilte afwisselen met dingen doen.” Prachtig wat een wijsheid. We beseffen ons ook altijd dat “stil” zijn niet op maar 1 manier kan. De een kan goed de stilte opzoeken door te mediteren, de ander doet dit door te sporten en weer een ander door te wandelen in de natuur of te knuffelen met huisdieren. Ieder heeft zijn eigen manier.

Vaak doen we ook nog een korte visualisatie, want de donkerblauwe boom leert ons dat je kan toveren op je eigen innerlijke televisiescherm. In de visualisatie reizen we van school, naar ons eigen huis en onze eigen slaapkamer. Achter de deur van de slaapkamer vinden we iets dat we erg graag zouden willen hebben. Dit mogen ze meenemen op weg naar school om dit vervolgens te tekenen op papier.

De ene leerling tekent een pinpas met oneindig veel geld, de ander een springkussen met daarin oneindige ruimtes, weer een ander een paars vriendelijk wezen of allemaal knuffelbeertjes.

We leren dat je op je innerlijke televisiescherm kunt toveren, dromen, visualiseren over iets dat je erg graag wilt hebben, maar je kan hem ook gebruiken door een vraag te stellen en een antwoord te ontvangen. Soms zie je het antwoord, soms voel, hoor of weet je het gewoon.

Een prachtig mooi thema. Kinderen hebben in onze ogen veel fantasie, vaak denken wij dat wat zij fantaseren niet echt kan zijn. Misschien mogen wij deze fantasie wel wat meer omarmen. Onze eigen dromen en verlangens, net als kinderen, eens visualiseren op ons eigen innerlijk televisiescherm. Ik weet zeker dat je de eindeloze fantasie van kinderen dan nog meer gaat waarderen en begrijpen. Het is namelijk een hele mooie superkracht, want alles wat je aandacht geeft groeit! 

Welke droom ga jij visualiseren op je eigen innerlijke televisiescherm?

Wij zetten onze reis voort, de volgende keer ontmoeten wij de lila boom met het thema: Een grote familie. Tot snel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.