Laat jij je kind vooral met links of rechts schrijven?

Gepubliceerd op 7 april 2022 om 12:13

Wist jij dat er 8 verschillende breinvoorkeuren zijn? Dat jij deze voorkeuren al bij jonge kinderen kunt herkennen/observeren? Dat kinderen gedemotiveerd raken op het moment dat je ze meer dan 20% van de tijd laat werken met hun niet voorkeursgedrag? Dit met mogelijk verlies van eigenwaarde en gedragsproblemen tot gevolg? Ik gun iedere onderwijsprofessional en opvoeder meer inzicht in de breinvoorkeuren, zodat jij beter en makkelijker kan aansluiten bij de behoeften en wensen van een kind, waardoor het oprecht voelt dat hij zichzelf mag en kan zijn. Waarom? Heel simpel, jij schrijft toch ook niet de hele dag met links?  

De meeste mensen en kinderen hebben de voorkeur om met rechts te schrijven. Met rechts schrijven lever je meer kwaliteit, schrijf je sneller en vloeiender. Wanneer wij ineens met links moeten schrijven merken we al snel op dat het tempo vertraagt, het ons meer energie kost en de kwaliteit minder is. Wel kan het schrijven met links enthousiasme opleveren, want je doet iets anders en iets nieuws. Vaak is dit wel van korte duur. Het is gelukkig vanzelfsprekend dat wij veelal schrijven met onze voorkeurshand.

Bijzonder om op te merken dat het schrijven met je voorkeurshand een vanzelfsprekendheid is, terwijl de voorkeuren vanuit het brein nog weinig tot geen aandacht krijgen binnen het onderwijs en de opvoeding. In hoeverre laten wij kinderen onnodig een lange tijd op de dag met "links" schrijven? Ben jij je daarvan bewust?

Twee simpele voorbeelden:

Nena, een ENFP-type, laat je met links schrijven op het moment dat je haar hele gestructureerde opdrachten geeft. Zij schrijft met rechts op het moment dat zij de ruimte krijgt om te fantaseren. Kom je met Nena in een conflict weet je dat je dit het beste kan oplossen op een creatieve manier, door er bijvoorbeeld een spelletje van te maken.  

Simon, een ISTJ-type, daarentegen laat je met links schrijven op het moment dat je hem laat brainstormen of hem een hele globale opdracht geeft. Zonder structuur en duidelijkheid weet hij niet goed hoe hij deze opdracht moet gaan uitvoeren. Hij schrijft met rechts op het moment dat hij concrete en heldere opdrachten krijgt.

Het brein kent 8 verschillende voorkeuren binnen 4 verschillende dimensies:

1. Energie - Extraversion versus Introversion

2. Waarnemen - Sensing versus iNtuïtion

3. Beslissen - Thinking versus Feeling

4. Leefstijl - Judging versus Perceiving 

Dit betekent dat er 16 verschillende voorkeursprofielen zijn. Dus ook 16 type kinderen met allemaal andere voorkeuren vanuit het brein, dus ook andere behoeften en wensen.

Ik hoor je denken, verwacht je dan van mij dat ik alle 16 type kinderen moet onthouden/herkennen? Dan word ik namelijk behoorlijk druk.

Nee. dit hoeft zeker niet. Met het bewust zijn van de verschillende voorkeurstypen ben je al heel ver. Je kunt zo conflicten en situaties waarin je opmerkt dat je een andere taal spreekt beter plaatsen en daar vervolgens makkelijker op inspelen. Daarnaast zou het erg waardevol zijn om dieper in te zoomen op dat type kind waar je sneller mee in conflict komt of waarvan je merkt dat je een andere taal spreekt. 

Moet je dan altijd inspelen op de behoefte van het kind en het altijd rechts laten schrijven?

Nee, zeker niet. Zoals ik al schreef, links schrijven is ook leuk en kan je enthousiast maken, het daagt je uit om te leren. Maar wees je ervan bewust dat langdurig links schrijven leidt tot demotivatie en energieverlies met mogelijk verlies van eigenwaarde en gedragsproblemen als gevolg. Zorg voor de juiste balans, zo'n 80% rechts - 20% links. 

En hoe is dat eigenlijk voor jou als volwassene?

Schrijf jij vooral met rechts of met links? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.